Gönderen Konu: Camimiz Hakkında Bilinmeyenler Metin Sümer  (Okunma sayısı 1543 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı MuammeR SağlaM

  • Kabaklı Köyü
  • *
  • İleti: 6.184
  • Rep Puanı 686
    • Pc Satışı Ve Tamiri İçin Tıklayın
Camimiz Hakkında Bilinmeyenler Metin Sümer
« : Nisan 09, 2009, 12:25:55 ÖÖ »
  Köy camimiz, kadrolu imamıyla, köylülerimizin dini vecibelerini en güzel biçimde yerine getirmelerine yardımcı olmaktadır.

          Genç ve dinamik yapısıyla imamlık görevine devam eden köy imamımız Sami DAĞ  camimizle ilgili verdiği bilgilerle bizleri aydınlatmıştır.

       




 

            Köy camimizde görev yapan din görevlilerinin barınması için cami lojmanı vardır. Cami lojmanımız, camimizin yapıldığı ilk yıllardan beri vardır. Cami lojmanımız, 2005 yılında köy derneğimizin katkılarıyla tadilat görmüş ve de daha kullanışlı hale getirilmiştir. İki katlı olan lojmanın alt katı büyük veya küçükbaş hayvan yetiştirmeye müsait hale getirilmiştir.Caminin yapıldığı ilk yıllarda köy imam evi(lojmanı), Kuran kursu olarak da kullanılmıştır.

             2006 yılında, köyümüz eşrafından İsmail KOCATÜRK'ün oğulları babalarının hayratı olarak eski ilkokulumuzu tadilattan geçirerek Kuran Kursu'muzun yerini hazırlamışlardır.Develi Müftülüğü'nün destekleri ile de Kuran Kursumuz bir belletmen ile köyümüzdeki  yetişkin bayanlara Kuran eğitimi vermektedir.

 

 

 

           Cami arsasının ve caminin mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait olup camimiz tamamen köy halkının destekleri ve de çevre köylerden ve köyümüzden göçen köylülerimizin destekleri ile yapılmıştır.Camimiz zamanın gerektirdiği tadilatlarla yenilenmiş ve yeni birimler eklenerek daha faydalı ve de daha kullanışlı hale getirilmiştir.

           En son tadilatını 2005 yazında gören camimizde şu anda bulunan birimler;

           Minare:Taş yapı olup,kandil,bayram ve cuma geceleri aydınlatmaya imkan sağlayan aydınlatma sistemi vardır.Ayrıca elektirik problemi olduğu zaman görevlinin ezan okuyabileceği biçimde kullanıma hazır haldedir.

           Harim: Sanat tarihi teknolojisinde, camilerde namaz kılmaya tahsis edilen mekana denmektedir.Harim, Allah'la O'nun kulu olan insan arasında bir nevi bağ kurma mahalli olması sebebiyle kutsal sayılır. Namaz dışında eğitim ve öğretim gibi bazı faaliyetlerin uygulanmasında da açık olmakla birlikte saygılı bir tutumla belli kurallar dairesinde hareket edilmesi gereken bir mahaldir.

          Köy camimizin hariminde yerler duvardan duvara halı döşemedir. Harimin aydınlatması son derece mükemmel olup akşamları iç mekan aydınlatması avizelerle sağlanmaktadır. Harimin içerisinde müezzin yeri oluşturulmuş ve bu yer aynı zamanda kitaplık olarak da düzenlenmiştir. Harimin ısıtılması kat kaloriferi sistemiyle sağlanmakta olup harimin çevresindeki kalorifer petekleri ile caminin içi ısıtılmaktadır.

          Mihrab: Kelime olarak "Harabe" kökünden gelir.Terimde camilerin kıble duvarında, yarım daire şeklinde ve öne doğru eğik olan yere mihrab denir. Gene mihrab, cami harimlerinde, müslümanların namaz kılacakları kıble yönünü belirleyen, kıble duvarına açılmış, cemaatle namazlarda imamın en önde durduğu yerdir.

         Camimiz mihrabı mevcuttur. Mihrabımız yapılan tadilatta mermer döşemelerle bezenmiştir.

         Minber: Arapça'da "nebera"  (yüksek olmak) kökünden gelmekte ve yüksek yer, iskemle semeri, sedye manaları ifade etmektedir. Terimde, Cuma ve bayram namazı kılınan yerlerde hatiplerin hutbelerini okumak için çıktıkları basamaklı yerlere minber denmektedir. Mihrabın sağ tarafında ve kıble duvarına dik olarak durur.

         Köy camimizin minberi, mermerler ve de özel fayanslarla döşenerek bezenmiştir.Merkezi ses sistemi ile destekleniyor. 

         Vaaz Kürsüsü: Kürsü kelime olarak; sandalye, taht ve divan manasına gelmektedir. Aynı zamanda, camilerde vaizlerin cemaata vaaz vermek için üzerine çıktıkları yüksekçe bir yere de kürsü denmektedir.

         Kandiller,cuma günleri ve de bayram günleri din görevlileri tarafından vaaz kürsümüzde sohbetler verilmektedir. Kürsümüz yine özel fayanslarla bezelidir.

        Son Cemaat Yeri: Cemaate yetişemeyenlerin sonradan namazlarını kılabilmeleri için ayrılmış yer.

        Camizin son cemaat yerinin Harimle olan bölmesi cam çerçevelerle sağlanmıştır.Yerler ise; caminin ilk dönemlerinden kalan halı ve kilimlerle döşenmiştir.

        Şadırvan: Namazdan önce abdest almak için, genellikle avlu ortasında bulunan ve etrafında muslukların sıralandığı su haznesidir.

       Camimizdeki şadırvanımız,seneler içerisinde değişikliklere uğramıştır. İlk halinde havuz biçiminde konik olan şadırvanımız daha sonrasında ise duvarlara tesisat oluşturulması ile yeni halini almıştır.Şadırvanımız avluda değil camimizin kapalı bölümünde yer almaktadır.

       Cami Avlusu: Cami harimlerine bitişik, genellikle şadırvan veya revaleyi kapsayan üstü açık yerlere denir.

       Camimiz avlusu, zamanın gerektiridiği değişikliklere uğrayarak daha kullanbışlı hale getirilmiştir.

       Avlumuzda ilk başlarda söğüt ağaçları olmasına rağmen, sıhhi açıdan zararları gözönünde bulundurularak servi ağaçları kesilerek yerine çam fidanları, gül fidanları ve de dış mekan bitkileri ekimi yapılmıştır.

  Metin Sümer